Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Аналіз діяльності депутатів місцевих рад

Новина
03.09.2020

У Білоберізькій сільській раді ОТГ лише 10 депутатів. Це значить, що відповідальність депутата у цій раді дуже велика – адже якщо на засідання ради не збереться мінімум 6 депутатів – воно просто не відбудеться через відсутність кворуму.

Молодіжна рада Білоберізької ОТГ спільно з Центром Політичних Студій уже другий рік поспіль проводить аналіз діяльності депутатів місцевої сільської ради. Аналізували їх роботу на сесіях, проведення ними щомісячних прийомів виборців та щорічне звітування про роботу. У 2019 році Білоберізька сільська рада збиралась на сесії 9 разів. На усіх 9-ти сесіях були присутні троє депутатів – Галина Бельмега, Іван Шарабуряк та Любов Шкрібляк.

Секретар ради Любов Шкрібляк переконана, що відвідування сесій є обов’язком усіх депутатів, адже вони представляють в раді своїх виборців. “У нас і так невелика кількість депутатів – якщо депутат не приходить на сесію, то вона може не відбутись. У нас є чимало людей, зокрема і моїх виборців, які подають заяви чи звернення. Їх розглядає сесія ради”, – пояснює Любов Шкрібляк, – “Крім того – в раді є багато рішень на розгляді. Саме тому депутати ради мають ходити на сесії – це їх відповідальність”. Іван Шарабуряк підтримує думку колеги – він уже третій раз обраний депутатом місцевої ради, тому вважає, що депутат є однією з ключових персон у громаді. “Я мушу бути на сесіях ради – бо люди до мене звертаються, просять допомогти і я маю перед ними відповідати за свою роботу. Тому ходжу на сесії. Також вважаю, що мій досвід може бути корисним при прийнятті рішень – я завжди висловлюю свою думку при розгляді питань” – каже Шарабуряк.

У Білоберізькій сільській раді лише один депутат може бути відкликаний.

У сільській раді Білоберізької ОТГ всього 10 депутатів. І лише один із них пропустив більше половини сесій у 2018 та 2019 роках. Справа в тому, що згідно Закону України “Про статус депутата місцевої ради” (Стаття 20) депутат, який за рік пропустив понад 50% сесійних засідань може бути відкликаний. Білоберізький депутат Микола Федорчак пропустив 6 із 9-ти сесій у 2019 році. Таким чином його пропуски сягнули позначки 67%. У 2018 році, до речі, Федорчак пропустив 75% сесій. Микола Федорчак пояснив у коментарі, що пропуски сесій пов’язані із його роботою.

“Коли я ішов у депутати, то проживав ще у Білоберізькій ОТГ. Зараз, у зв’язку з роботою, я переїхав за 100 кілометрів від громади, тому не завжди вдається прийти на сесію. На цих місцевих виборах я уже не буду балотуватись”, – каже Федорчак. Окрім того, ще один депутат – Дмитро Досяк, пропустив 44% сесій у 2019 році. Це великий показник пропусків, проте він не є підставою для відкликання депутата.

Робота депутата ради на сесіях дозволяє місцевій владі вчасно та ефективно приймати рішення, важливі для громади. Саме тому участь депутата в сесійному засіданні є ключовою. Депутати сільської ради не проводять прийом мешканців. Той самий Закон України “Про статус депутата місцевої ради” (Стаття 10) каже про те, що мінімум раз на місяць депутат має проводити персональний прийом мешканців. Про його час і дату має повідомити в інформаційних джерелах – наприклад на сайті ради, соціальних мережах, ЗМІ чи просто на дошках оголошень. На сайті Білоберізької ОТГ немає жодної інформації про графік прийомів депутатами місцевої ради. Також немає інформації про фактично проведені прийоми громадян депутатами у соціальних мережах чи ЗМІ. Не знає про факти проведення прийомів громадян депутатами і місцева рада. Депутат місцевої ради презентує в ній округ, на якому його обрали мешканців. Саме їх інтереси депутат має відстоювати в першу чергу. А щомісячний прийом мешканців – це спосіб ефективної комунікації для подальшого вирішення проблем громади. Також депутат є інструментом для мешканців, що сприяє у вирішенні проблем округу. Лише двоє депутатів ради прозвітували про роботу у 2019 році. Мінімум один раз на рік депутат має звітувати перед мешканцями про свою роботу. Зробити він це може письмово, наприклад, опублікувавши звіт на сайті ради.

Хорошою практикою є публічне звітування – на окрузі перед мешканцями. Це дозволяє депутату не лише отримати відгуки про свою роботу, але повідомити мешканців про пріоритети роботи місцевої влади, про вирішені проблеми округу або механізми їх вирішення. Комунікація з виборцями є основним елементом успішної роботи місцевого депутата. Щорічне звітування депутатів регулює Закон України “Про статус депутата місцевої ради” (Стаття 16).

У Білоберізькій ОТГ прозвітували за свою роботу у 2019 році лише двоє депутатів із 10-ти. Галина Бельмега та Мар’яна Федюк опублікували річні звіти на сайті ради. Галина Бельмега в коментарі розповіла, що окрім письмового звіту на її окрузі, у селі Барвінків, існує практика депутатських обходів та спілкування з мешканцями біля церкви. “У нас прийнято, що депутати роблять обходи по селу. Не завжди у людей є інтернет і можливість піти до сільської ради. Тому я ходжу до мешканців, повідомляю їм про потребу сплати податків, можливість укладення договорів про вивіз сміття чи ще якісь потреби”, – розповідає Галина Бельмега, – “На таких зустрічах я ще приймаю звернення до депутатів або розказую про свою роботу. Також я звітую біля церкви майжеш щомісяця. Так ми звикли і так мешканцям зручно”. Загалом, дисципліна відвідувань депутатами Білоберізької сільської ради сесійних засідань у 2019 році на досить високому рівні. Тут варто врахувати і той факт, що громада невелика, а депутатів лише 10. Це значить, що відсутність на сесії кількох депутатів може зробити цю сесію нелегітимною. ПІБ депутата % пропусків сесійних засідань у 2018 році % пропусків сесійних засідань у 2019 році Зміни у порівнянні з 2018 роком Микола Федорчак 75% пропусків 67% пропусків +8%

В порівнянні з 2018 роком, жодних позитивних змін не відбулось із здійсненням щомісячного прийому громадян депутатами. Жодень обранець не опублікував місця, дати та часу таких прийомів. Два депутати опублікували на сайті ради свої звіти про діяльність у 2019 році. Важливо, щоб депутати насамперед розуміли, що звітування – це не процес для отримання відмітки, а можливість бути ближчими до своїх виборців і далі бути обраним до складу місцевої ради та представляти там їхні інтереси. Активність депутата, його залученість у вирішенні нагальних питань громади, відвідування пленарних засідань, звітування, ведення прийому громадян демонструє якість його роботи як представника своїх виборців. Дослідження роботи депутатів спрямоване на сприяння вирішення проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Постійний діалог із тими, хто делегував вам право приймати рішення від імені громади – це запорука успішної депутатської діяльності.

Через карантинні заходи спричинені епідемією COVID-19 даний матеріал не був презентований на сесії ради Білоберізької ОТГ, а коментарі у депутатів були відібрані у телефонному режимі. Дослідження роботи депутатів сільської ради Білоберізької ОТГ здійснили члени Молодіжної ради Білоберізької ОТГ в рамках проєкту “Голос громади у місцевому самоврядування. Цей проєкт у Білоберізькій громаді реалізовує громадська організація “Центр Політичних Студій” в рамках Програми DOBRE, що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку – USAID.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше