Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Білоберізька територіальна громада – партнер Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Новина
24.05.2024

20-21 травня 2024 року в Києві на практичному семінарі «Розвиток освіти в територіальних громадах» пройшов  завершальний етап навчання територіальних громад-партнерів Проєкту DECIDE!

Навчання організоване Швейцарсько-український проєкт DECIDE у співпраці з НАДС.

Це були два дні насиченого навчання та обміну досвідом — цікаві зустрічі, конструктивні діалоги, ознайомлення із кращими практиками управління освітою у громадах.

«Наші громади-партнери за останні 4 роки стали невіддільною частиною команди DECIDE. Ми разом впровадили шкільні громадські бюджети, піклувальні ради закладів освіти, розробили стратегії розвитку освіти, провели сотні консультацій, організували тренінги для тисяч освітян, реалізували десятки ініціатив проєкту. Все це заради того, щоб діти здобували якісну освіту та росли активними й відповідальними громадянами та розвивали свої громади», — зазначила  менеджерка Проєкту DECIDE Valentina Poltorak.

До учасників навчання на сесію питання/відповіді завітали народна депутатка України Лариса Білозір, заступники Міністра освіти і науки Дмитро Завгородній та Андрій Сташків, директорка Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС НАДС Марина Канавець, експерти у сфері освіти і місцевого самоврядування.

Особливо корисними були візити на фабрику-кухню у Бучанській ТГ та укриття у Гатненській ТГ.

Крім того, учасники мали можливість обговорити проблеми розвитку освіти та шляхи їх вирішення у своїх громадах. Це стало чудовим майданчиком для обміну кращими управлінськими практиками.

На завершення всі учасники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Перший етап навчання відбувся дистанційно у квітні цього року. Тоді керівники органів управління освітою громад-партнерів Проєкту DECIDE пройшли спеціальну професійну програму підвищення кваліфікації «Децентралізоване управління освітою в територіальних громадах в умовах правового режиму воєнного стану».

Голови/заступники голів громад та депутати місцевих рад підвищували кваліфікацію за спеціальними короткостроковими програмами. Для проведення занять у дистанційному форматі за всіма програмами підвищення кваліфікації були залучені провідні експерти — досвідчені фахівці-практики у сфері місцевого самоврядування, реформи освіти, трудового законодавства, бюджетного процесу.

Зокрема розглянули питання щодо:

- повноважень органів місцевого самоврядування у забезпеченні якості освіти;

- співробітництва територіальних громад, співпраці школи, влади і громади;

- особливостей бюджетного процесу та організації процесу закупівель;

- організації трудових відносин у період дії воєнного стану;

- цифровізації управлінських процесів у сфері освіти;

- стратегічного планування розвитку освіти в регіоні та громадах;

- реформи профільної середньої освіти;

- інструментів демократичного врядування у сфері освіти;

- формування інноваційного та безпечного освітнього середовища територіальної громади;

- закупівель для закладів освіти;

- забезпечення рівних прав і можливостей людського розвитку у сфері освіти спікери

розвитку кадрового потенціалу територіальної громади у сфері освіти тощо.

Цього року в межах співпраці Проєкту DECIDE та НАДС навчання пройдуть голови громад, керівники комісій з питань освіти місцевих рад та керівники органів управління освітою 5 регіонів-партнерів проєкту. З вересня програма буде відкрита для всієї України!

Швейцарсько-український проєкт DECIDE впроваджується ГО DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше