Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Для операторів ринку щодо простежуваності харчових продуктів

Новина
20.12.2023

Держпродспоживслужба Івано-Франківщини нагадує оператором ринку харчових продуктів тваринного і рослинного походження, що одним із інструментів підтвердження безпечності харчових продуктів є забезпечення їх простежуваності.

Простежуваність – це можливість ідентифікації та відстеження харчових продуктів, продуктивних тварин, речовин, призначених для включення до харчових продуктів на всіх стадіях виробництва, переробки та обігу.

Відповідно до  статті 22  Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку-виробники, -постачальники, обов’язково повинні надавати операторам ринку, до яких постачаються ці харчові продукти та на вимогу компетентного органу інформацію, що дає можливість визначити та задокументувати інформацію про харчову продукцію за принципом «крок вперед та крок назад» від первинного виробництва або імпорту до прилавку магазину та зафіксувати відповідні дані на всіх етапах: виробництво-переробка-транспортування-продаж.

Оператором ринку (суб’єктом господарювання) простежуваність забезпечується не лише маркуванням на упаковці готового харчового виробу, а й супровідними документами, що засвідчують його якість та безпечність. Такими документами супроводжуваними партію товару є декларація виробника, експертний висновок, протоколи дослідження, сертифікати відповідності, які видають акредитовані лабораторії після проведення лабораторних досліджень-випробувань.

Однією з таких лабораторій є акредитована Івано-Франківська регіональна державна лабораторія, якій компетентним органом Держпродспоживслужби надано повноваження проводити для цілей державного контролю лабораторні дослідження (випробування) відібраних зразків харчових продуктів, кормів, сіна, соломи, побічних продуктів тваринного походження та речовин (у тому числі з довкілля), які пов’язані з виробництвом та/або обігом харчових продуктів або кормів, здоров’ям та благополуччям тварин.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше