Підготовка картоплі до посадки – один із елементів підвищення врожайності
![](http://biloberizkaotg.gov.ua/storage/news/article/44d4880ed4d8d05985a8644a1677303e.jpg)
Для одержання високих урожаїв картоплі
велике значення має підготовка насіннєвого
матеріалу. Насіннєві бульби мають бути
здоровими, бо більшість хвороб передається
від материнських бульб.
Підготовка насіннєвого матеріалу включає:
сортування, калібрування, теплове обігрівання
(пророщування), протруєння й обробку бульб
стимулюючими речовинами.
Для садіння картоплі використовують бульби фракцій 30–60 мм у діаметрі і
масою 60–80 грамів.
Різати насіннєві бульби не бажано, бо це призводить до значної
захворюваності. Це виправдано лише за прискореного розмноження
дефіцитного насіннєвого матеріалу. Бульби масою 80–100 г ріжуть навпіл з
двома-трьома вічками. Щоб уникнути загнивання й захворювання бульб, їх
ріжуть у день посадки або напередодні. Ножі обов’язково дезінфікують у 0,1%
розчині перманганату калію або в 0,5% розчині саліцилової кислоти після
розрізання кожної бульби.
Бульби картоплі пророщують в умовах природної вентиляції. Під час
пророщування картоплі температура повітря має бути для ранніх сортів 8…12
°С, для середньостиглих і пізніх – 12…16°С, вологість повітря – 85–90%, за
температури 10 °С картоплю треба пророщувати 20–30 днів, за 13°С – 15–22
дні, за 16 °С – 13–20 днів.
Для підтримки оптимальної вологості картоплю потрібно збризкати водою.
Рекомендується бульби зволожувати дощуванням розчином добрив:
карбамід 30 г, суперфосфат і фосфат калію – по 20 г, мідний купорос – 5 г, вода
– 10 л.
Проростати картопля повинна на світлі, не залежно від того, чи була вона
озеленена з осені. У темряві бульби утворюють довгі та ламкі паростки, які при
посадці будуть ушкоджені.
При високій температурі зберігання (+4°С) картопля може передчасно
прорости ще в погребі, дати короткі, або навіть довгі (10-20 см) паростки.
Короткі не засохлі паростки без виразок і рудих плям можна залишити. Всі
довгі, засохлі й почорнілі паростки потрібно видалити. Причиною
нитковидності можуть бути інфекційні хвороби (стовбур, жовта карликовість,
судинні мікози та ін…).
Перед садінням або під час садіння картоплю протруюють. На поверхні
бульб є патогени фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших
хвороб. Тому фунгіциди, що наносять на поверхню бульб, є своєрідним
захисним екраном проти шкодочинних організмів.
Для протруєння використовують препарати: АС Селектив, Селест
Топ,Еместо Квантум , Престиж та інші. Дані препарати крім фунгіцидної мають
інсектицидну дію і захищають від грунтоживучих шкідників. Обробляти бульби
потрібно перед висаджуванням за 3-4 год. обприскувачем. Дану роботу та
посадку картоплі потрібно проводити в гумових рукавицях. Препарати
зберігають свою токсичність до середини цвітіння картоплі, а тому на ранні
сорти картоплі (40-денні) та, якщо ви плануєте вживати молоду картоплю
середніх та пізніх сортів, будь-які протруйники використовувати не можна.
Разом із протруюванням бульби бажано обробити стимулятором росту Ель-
1 (10 мл/т); замочити їх на 15 хв у 0,5%-ному розчині Біоглобіну (в
співвідношенні розчин/бульба 2:1) з мікроелементами: бромом, міддю,
марганцем, залізом. На 1 т витрачають розчину в такій пропорції: 5–6 г мідного
купоросу, 5–6 г марганцевокислого калію, 1,3–1,4 г борної кислоти.
Весняне протруювання знижує випадання рослин, збільшує в них кількість
продуктивних пагонів, стимулює розвиток листкової поверхні, зменшує
розвиток хвороб у період вегетації й забезпечує приріст урожаю на 50–70 ц з
гектара.
Після всіх цих процедур та за умови прогрівання грунту на глибині 10 см
до 8–10° С, можна приступати до висадки картоплі (приблизно цвітіння
черешні). Надранні в не вигріту землю посадки приводять до масового
пошкодження картоплі вірусними хворобами (кучерявість листків) і недобору
урожаю.