Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Підготовка картоплі до посадки – один із елементів підвищення врожайності

Новина
10.03.2021

Для одержання високих урожаїв картоплі
велике значення має підготовка насіннєвого
матеріалу. Насіннєві бульби мають бути
здоровими, бо більшість хвороб передається
від материнських бульб.
Підготовка насіннєвого матеріалу включає:
сортування, калібрування, теплове обігрівання
(пророщування), протруєння й обробку бульб

стимулюючими речовинами.
Для садіння картоплі використовують бульби фракцій 30–60 мм у діаметрі і
масою 60–80 грамів.
Різати насіннєві бульби не бажано, бо це призводить до значної
захворюваності. Це виправдано лише за прискореного розмноження
дефіцитного насіннєвого матеріалу. Бульби масою 80–100 г ріжуть навпіл з
двома-трьома вічками. Щоб уникнути загнивання й захворювання бульб, їх
ріжуть у день посадки або напередодні. Ножі обов’язково дезінфікують у 0,1%
розчині перманганату калію або в 0,5% розчині саліцилової кислоти після
розрізання кожної бульби.
Бульби картоплі пророщують в умовах природної вентиляції. Під час
пророщування картоплі температура повітря має бути для ранніх сортів 8…12
°С, для середньостиглих і пізніх – 12…16°С, вологість повітря – 85–90%, за
температури 10 °С картоплю треба пророщувати 20–30 днів, за 13°С – 15–22
дні, за 16 °С – 13–20 днів.
Для підтримки оптимальної вологості картоплю потрібно збризкати водою.
Рекомендується бульби зволожувати дощуванням розчином добрив:
карбамід 30 г, суперфосфат і фосфат калію – по 20 г, мідний купорос – 5 г, вода
– 10 л.
Проростати картопля повинна на світлі, не залежно від того, чи була вона
озеленена з осені. У темряві бульби утворюють довгі та ламкі паростки, які при
посадці будуть ушкоджені.

При високій температурі зберігання (+4°С) картопля може передчасно
прорости ще в погребі, дати короткі, або навіть довгі (10-20 см) паростки.
Короткі не засохлі паростки без виразок і рудих плям можна залишити. Всі
довгі, засохлі й почорнілі паростки потрібно видалити. Причиною
нитковидності можуть бути інфекційні хвороби (стовбур, жовта карликовість,
судинні мікози та ін…).
Перед садінням або під час садіння картоплю протруюють. На поверхні
бульб є патогени фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших
хвороб. Тому фунгіциди, що наносять на поверхню бульб, є своєрідним
захисним екраном проти шкодочинних організмів.
Для протруєння використовують препарати: АС Селектив, Селест
Топ,Еместо Квантум , Престиж та інші. Дані препарати крім фунгіцидної мають
інсектицидну дію і захищають від грунтоживучих шкідників. Обробляти бульби
потрібно перед висаджуванням за 3-4 год. обприскувачем. Дану роботу та
посадку картоплі потрібно проводити в гумових рукавицях. Препарати
зберігають свою токсичність до середини цвітіння картоплі, а тому на ранні
сорти картоплі (40-денні) та, якщо ви плануєте вживати молоду картоплю
середніх та пізніх сортів, будь-які протруйники використовувати не можна.
Разом із протруюванням бульби бажано обробити стимулятором росту Ель-
1 (10 мл/т); замочити їх на 15 хв у 0,5%-ному розчині Біоглобіну (в
співвідношенні розчин/бульба 2:1) з мікроелементами: бромом, міддю,
марганцем, залізом. На 1 т витрачають розчину в такій пропорції: 5–6 г мідного
купоросу, 5–6 г марганцевокислого калію, 1,3–1,4 г борної кислоти.
Весняне протруювання знижує випадання рослин, збільшує в них кількість
продуктивних пагонів, стимулює розвиток листкової поверхні, зменшує
розвиток хвороб у період вегетації й забезпечує приріст урожаю на 50–70 ц з
гектара.
Після всіх цих процедур та за умови прогрівання грунту на глибині 10 см
до 8–10° С, можна приступати до висадки картоплі (приблизно цвітіння
черешні). Надранні в не вигріту землю посадки приводять до масового
пошкодження картоплі вірусними хворобами (кучерявість листків) і недобору
урожаю.

2018 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше