Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Питання санітарно-епідемічного благополуччя населення області заслухано на засіданні регіональної комісії з ТЕБіНС

Новина
11.04.2019

9 квітня під головуванням першого заступника голови Івано-Франківської ОДА Марії Савки відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.  Участь у засіданні також взяли начальник управління Державної служби надзвичайних ситуацій в області Володимир Чернецький, начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Володимир Стебницький, керівники районів, представники органів місцевого самоврядування.

Присутні обговорили заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у літній період поточного року.

Своєю чергою були заслухані питання про стан санітарно-епідемічного благополуччя населення, підготовку місць масового відпочинку на водних об’єктах області для проведення дозвілля, про стан полігонів твердих побутових відходів, розташованих на Прикарпатті.

З доповіддю про стан санітарно-епідемічного благополуччя населення області виступив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Віталій Фіглевський.

Згідно матеріалів доповіді,  в Україні впродовж останніх 5 років спостерігається погіршення санітарно-епідемічної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків групових захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. За інформацією Держпродспоживслужби у 2018 році зареєстровано 163 спалахи кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 1899 осіб, у тому числі 1099 дітей  (що по кількості спалахів знаходиться на рівні 2017 року  – 163 спалахи, постраждало 2180 осіб, у тому числі 1457 дітей). Це найбільша кількість спалахів за останні 15 років та найвища кількість постраждалих осіб, зокрема серед дітей.

На території Івано-Франківської області протягом 2018 року зареєстровано 5 випадків групових захворювань на гострі кишкові інфекції (2017 рік – 3 випадки), внаслідок яких постраждало 61 особа, в тому числі 34 дитини віком до 17 років.   

По кожному випадку групового захворювання проведено епідеміологічне розслідування та 3 позапланових заходи державного нагляду (контролю) у сфері безпечності харчових продуктів, за результатами яких складено 5 протоколів, керівників закладів оштрафовано на загальну суму 104224 грн., винесено 2 розпорядження про тимчасове припинення роботи закладів,  керівникам направлено 2 приписи щодо усунення виявлених недоліків  та надано 3 рекомендаційні листи.

По випадках групових захворювань, які виникли в закладах громадського харчування, матеріали розслідувань передано до правоохоронних органів.

На всіх об‘єктах нагляду, де реєструвались спалахи харчових отруєнь, виявлялись порушення санітарного законодавства, а саме: порушення  умов  зберігання  харчових  продуктів  та  технології    приготування страв, недотримання дезінфекційного режиму, незадовільний санітарно-технічний стан обладнання та приміщень харчоблоків, відсутність медичних оглядів. За висновками проведених епідеміологічних розслідувань ймовірною причиною спалахів стало вживання бактеріально-забруднених страв, що було підтверджено результатами лабораторних досліджень.

З вищевказаних питань прийнято рішення комісії з ТЕБіНС щодо покращення ситуації.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше