Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Профілактика ботулізму

Новина
09.12.2022

За даними Цетру громадського здоров’я в Україні за 10 місяців 2022року зареєстровано 79 випадків захворювання на ботулізм.

До недуги призводило вживання таких продуктів:

  • консерва м’ясна та з інших м’ясних продуктів — 32;
  • інші м’ясні вироби — 2;
  • риба прісноводна в’ялена та солена — 30;
  • риба морська в’ялена, копчена та солена — 3 ;
  • консерва рибна чи з морепродуктів — 4;
  • інші рибні вироби, морепродукти — 2;
  • консерва грибна — 3;
  • консерва овочева — 3.

 

Тому нагадуємо,що ботулізм  це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке викликається ботулотоксином, який виділяється збудником Clostridium botulinum в результаті його життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах.

Загально прийняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші,  не приводять до знищення збудників ботулізму і їх спор і при тривалому збереженні в цих продуктах може утворитися токсин.В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або непатраній рибі - починає вироблятися ботулотоксин .

Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.

Інкубаційний період при харчовому ботулізмі становить від кількох годин до 10діб, при раневому шляху зараження -5-14 днів.       Чим він чим коротший, тим важче отруєння. 

Перші ознаки, що мають насторожити :

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • запаморочення;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При перших проявах відповідних симптомів — негайно викличте швидку –«103» .

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, боруйнування спор відбувається лише за температури 120  С.Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не меншеніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип'ятити 10 хвилин;

- не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках,яка булла виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть   в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішні йвигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

 - при розробці туш тварин та риби стежити, щоб вміст кишечника не потрапляв на м'ясо, перед готуванням теж ретельно помити рибу та м'ясо;

- необхідно сувородо тримуватись рекомендованих правил обробки банок   та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати    в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Пам’ятайте про  вищевказані поради і залишайтеся здорові.

Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)           

та профілактики неінфекційних захворювань                         Ходан А.М.                  

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше