Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Профілактика ентеробіозу

Новина
01.11.2022

 Ентеробіоз – контактна глистяна інвазія, що  спричинюється  Enterobius vermicularis(гострики), з переважною локалізацією паразита у тонкому кишківнику. Захворюваність проявляється кишковими і нервовими розладами.

    Джерело інвазії – хвора людина. Механізм зараження – фекально-оральний, провідний шлях передачі – контактно-побутовий, основним фактором є руки, забруднені яйцями гельмінтів, а також забруднені предмети побуту (дверні ручки, поверхня меблів, кухонного начиння, вікон та підвіконь, посуд, іграшки, дитячі горщики тощо), рідше – забруднені харчові продукти. Можливе зараження дітей в басейнах.До факторів, які підвищують ризик захворюваності, відносяться:погана особиста гігієна; звичка гризти нігті; місця масового скупчення людей (садки, школи, ігрові майданчики).

    Клінічні прояви  ентеробіозу– залежать від інтенсивності зараження.  
Ознаки хвороби починають проявлятися через два тижні після зараження. Основний симптом - анальний свербіж, який посилюється вночі. Це пов'язано з тим, що статевозрілі самки виходять через анальний отвір і відкладають яйця в періанальні складки. Через кілька днів свербіж припиняється, а через три - чотири тижні знову з'являється, що співвідноситься з життєвим циклом гостриків. При огляді періанальної області відзначається почервоніння, розчухи, алергічна реакція.
Менш виражені ознаки ентеробіозу: неспокійний сон; плаксивість;  дратівливими біль у животі; нудота; блювота; зниження апетиту і ваги. Можливе приєднання вторинної інфекції: вульвовагініту, парапроктиту, дерматиту, фолікуліту. 

   Діагностика.
Головний діагностичний тест при ентеробіозі - це періанальний зішкріб. Щоб отримати достовірний результат, аналіз слід повторити через тиждень. Також призначається загальний аналіз крові. Про наявність глистяної інвазії свідчитимуть підвищені показники еозинофілів. А аналіз калу допомагає визначити вид глистів.Дане дослідження можна пройти у мікробіологічній лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу(вул..Шевченка,10.).

  Спеціалістами відділу щоденно проводяться обстеження на ентеробіоз як за зверненнями громадян, так і при проходженні профілактичного медичного огляду.Серед обстежених осіб Косівського та Верховинського району за 9 місяців виявлено 64 випадки ентеробіозу.

 

З огляду на високу контагіозність інвазії, обстеженню на ентеробіоз підлягають усі контактні  з хворим особи .  Якщо в сім'ї хвора одна людина - то лікування необхідно всім членам сім'ї.

  Профілактика.

Ретельне миття рук після кожного відвідування туалету;коротко пострижені нігті;часта зміна білизни; прання білизни в гарячій воді і прасування всіх речей гарячою праскою; миття та знезараження дитячих іграшок, ( необхідно мити гарячою (не менше 60 °C) водою з милом або 2% розчином питної соди з полосканням під проточною водою та сушінням на відкритому повітрі або на столах);щоденне вологе прибирання приміщень з використанням мийних та дезінфекційних засобів. Килимові доріжки, паласи, ворсисту тканину диванів, крісел потрібно обробляти пилососом і прасувати через вологе ганчір'я гарячою праскою. 

Пам'ятайте,тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше