Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ПРОФІЛАКТИКА ЙОДОДЕФІЦИТУ

Новина
01.11.2022

Йод – це другий мікроелемент після заліза, який життєво необхідний для функціонування людського організму протягом усього життя. Він важливий для формування, розвитку та функціонування мозку і нервової системи. Крім того, йод необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Він є складовою частиною гормонів, які продукує ця залоза, а ті в свою чергу забезпечують повноцінне функціонування систем організму. Без йоду ці гормони не можуть вироблятися в достатній кількості, а вони регулюють: розвиток мозку плоду, розвиток інтелекту дитини, білковий, вуглеводний, жировий обміни, синтез деяких вітамінів, імунної системи, процеси росту та розвитку кісток, нормальний розвиток статевих залоз та продукування статевих гормонів.
     Враховуючи ще той факт, що ми проживаємо в ендемічній зоні щодо йододефіциту (це означає, що вміст йоду у ґрунті, воді, а також у продуктах харчування, вирощених у нашій місцевості є недостатнім для задоволення потреб організму) слід задуматись про профілактику.
     Добова потреба йоду в організмі дітей і підлітків 50-100 мкг, дорослої людини складає 150 мкг, вагітних і матерів, що годують, – 200 мкг.
    Йододефіцит зафіксовано в усіх регіонах України. При нестачі йоду з’являються збої в роботі організму, це проявляється порушенням обміну речовин і нестабільністю психіки. Якщо ви помітили у себе прибавку ваги, погіршення стану шкіри та нігтів, млявість, дратівливість, мерзлякуватість, погіршення пам’яті, неуважність, швидку втомлюваність, зниження працездатності і не можете знайти причину, то слід обстежити щитоподібну залозу. Можливо, причина саме в йододефіциті.
   Перше місце у профілактиці йододефіциту посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Достатньо щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком.
      Але щоб організм засвоїв необхідний мікроелемент – йод, насамперед має бути здоровим шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші захворювання травної системи порушують всмоктуваність у кишечнику. Якщо це не усунути, скільки не вживай багатих на йод продуктів, усе буде проходити повз пункт призначення. Однак, рекомендувати вживати йод всім і кожному не можна. Тому що при гіперфункції щитоподібної залози, препарат йоду може навіть зашкодити. У будь-якому випадку, варто зробити ультразвукове обстеження щитоподібної залози, здати венозну кров для визначення рівня відповідних гормонів і проконсультуватись з лікарем ендокринологом
  На сьогоднішній день масової йодопрофілактики у навчальних закладах, як це було колись, немає. Серед населення практикується індивідуальна профілактика. Зокрема, люди самостійно вживають йодовану воду, морську капусту, йодовану сіль або вітаміни, збагачені йодом.
       Для профілактики йододефіциту достатньою регулярно споживати продукти, багаті йодом, зокрема: морську рибу, інші морепродукти, риб’ячий жир, морську капусту, хурму, солодкий перець і фейхоа, волоські горіхи, зернята яблук, чорноплідну горобину. 

    Йодна профілактика у випадку радіаційного зараження здійснюється лише після офіційного оповіщення ЗМІ. 

 При виділенні, в результаті аварії на ядерній установці, радіоактивного ізотопу йоду та потраплянні в організм людини, щитоподібна залоза поглинає його і зазнає опромінення .В умовах йодного дефіциту рівні накопичення радіоактивних ізотопі йоду  в щитоподібній залозі зростають.

Йодна профілактика полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду та застосовується до моменту впливу  або протягом перших 6 годин після поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою.

Регламентом (затверджений Наказ МОЗ №408 від 09.03.2021р.) встановлено наступні вікові групи та дозування препарату стабільного йоду (калій йодид): діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) - 16 мг, діти від 1 місяця до 3 років - 32 мг, діти від 3 до 12 років - 62,5 мг, підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, матері, які годують груддю - 125 мг(100 мг йоду).

Калій йодит  приймається після їжі. 
Для отримання необхідних дозувань калію йодиду лікарські засоби, що на сьогодні зареєстровані в Україні мають бути застосовані відповідно інструкції виробника. Багаторазове (повторне) застосування  слід проводити не раніше 24 годин після першого прийому препарату.

Спиртовий розчин йоду 5% вводиться дорослим і дітям старше 12 років по 1мл(40-44 краплі) на склянку молока або води. Дітям 5-12 років спиртовий розчин йоду можна давати по 20-22 краплі 1 раз або  по 10-11 крапель 2 рази в день  на склянку молока або води.

Звертаємо  увагу,що нераціональне приймання препаратів йоду може призвести до негативних наслідків.

 

Зав.віділення епід.нагляду(спостереження)                          Ходан Анастасія

 та профілактики  неінфекційних захворювань

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше