Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Скандинавська ходьба покращує функціональні можливості організму

Новина
19.12.2023

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), одним з основних факторів підвищення ризику смерті вважається відсутність фізичної активності, на частку якої припадає 6% летальних випадків.

Найбільш доступним і поширеним різновидом фізичних вправ є ходьба. Вона сприяє оздоровленню, стимулює процеси обміну речовин, дихання, кровообігу, залучає до роботи м’язи нижніх кінцівок. Фізичне навантаження при ходьбі спрямоване на активізацію режиму пацієнта та легко піддається дозуванню, що пояснює широке застосування ходьби та її видів на всіх етапах реабілітації.

Одним з найперспективніших видів рухової активності на сьогодні є так звана скандинавська ходьба – ​ходьба із застосуванням спеціальних палиць.

Історія її виникнення нараховує вже близько 90 років. За однією з версій, ходьбу з палицями в 1930-1940-х роках уперше почали практикувати фінські лижники, які прагнули підтримувати свою фізичну форму в безсніжний період.

В Україні скандинавська ходьба як вид фізичного навантаження з’явилася порівняно недавно, проте з кожним роком набуває дедалі більшого поширення й популярності. Для залучення до занять вже створюються клуби скандинавської ходьби.

Під час занять скандинавською ходьбою спостерігається збільшення виділення ендорфінів – ​так званих гормонів щастя, які підвищують больовий поріг і зменшують больові відчуття. Регулярні тренування сприяють покращенню відчуття рівноваги й координації, зміцненню вестибулярного апарату.

Сьогодні багатьма дослідниками обговорюється користь скандинавської ходьби для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. 

Палиці, на які спирається людина при ходьбі, дозволяють зменшити навантаження на колінні та кульшові суглоби. Це дає змогу рекомендувати скандинавську ходьбу пацієнтам, які страждають на захворювання опорно-рухового апарату.

Заняття скандинавською ходьбою показані не лише для підтримання загальної фізичної форми та боротьби з хронічними захворюваннями, а й як засіб специфічної реабілітації. 

Регулярні заняття відновлюють мікроциркуляцію крові, покращують надходження кисню до внутрішніх органів, активують процеси виведення продуктів метаболізму.

Щоб тренування приносили користь, важливо ознайомитися з протипоказаннями, правильно підібрати спорядження та засвоїти техніку ходьби. Протипоказань до занять зі скандинавської ходьби небагато: гострі інфекційні захворювання, ранній післяопераційний період, загострення хронічної патології. Перед кожним тренуванням рекомендується виконувати комплекс підготовчих вправ з використанням суглобової гімнастики.

Основним спорядженням для скандинавської ходьби є спеціальні палиці, також важливо підібрати зручний одяг і взуття. 

Під час ходьби з палицями повторюються природні рухи людського тіла, як і при звичайній ходьбі, лише з дотриманням ритму. 

Таким чином, скандинавська ходьба є простим і доступним видом фізичного навантаження, який набирає популярності в Україні та може скласти конкуренцію традиційному оздоровчому спорту.

Адміністрація Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше