Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

В Держпродспоживслужбі Івано-Франківщини триває курс тренінгів з питань впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти

Новина
19.12.2023

В Івано-Франківському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби продовжуються навчання у форматі «школа для дорослих».

Так, протягом 13 та 14 грудня 2023 року проведені тренінги з питань: запровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР на харчоблоках закладів освіти з суб’єктами господарювання, що здійснюють організацію харчування в закладах освіти, відповідальних осіб за організацію харчування, медичних працівників загальноосвітніх закладів; дотримання вимог Постанови КМУ №305 від 24.03.2023 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», орієнтовного чотиритижневого меню.

Під час навчання з впровадження системи НАССР було проведено огляд законодавства України з питань безпечності харчових продуктів, порядок та періодичність проведення державних інспектувань та відповідальність операторів ринку за порушення законодавства про харчові продукти. Разом з учасниками було обговорено невідповідності, встановлені під час перевірок харчоблоків шкіл.

Найчастіше при перевірках відмічають наступні невідповідності:
- недостатньо інвентарю для прибирання, інвентар не промаркований;
- відсутній договір щодо проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів та
задокументованих процедур проведених робіт;
- персоналом не дотримуються умови зберігання дезінфекційних засобів;
- використання протермінованих дезінфекційних засобів;
- організація питного режиму не відповідає санітарним вимогам, а саме не дотримуються правила миття чашок в середній групі;
- за результатами експертного висновку зразки змивів не відповідають МУ;                            - харчові продукти не захищені від будь-якого забруднення на всіх стадіях виробництва, а саме: не представлено протоколи лабораторних досліджень, що підтверджують безпечність готових страв за бактеріологічними показниками;
- відсутні письмові докази того, що персонал потужності періодично проходить навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку.

На прохання учасників тренінгу надаємо перелік документації системи
управління безпечністю харчових продуктів:
Журнал санітарного стану харчоблоку
Журнал періодичності прибирання
Журнал обліку використання дезінфекційних засобів
Журнал інженерно-технічних робіт
Журнал обліку і контролю засобів вимірювальної техніки
Журнал контролю температури та вологості у виробничих приміщеннях
Журнал здоров’я працівників харчоблоку
Журнал навчання персоналу щодо гігієни
Журнал обліку утворення та руху відходів
Журнал переліку та оцінки постачальників
Журнал бракеражу сирих продуктів
Журнал бракеражу готових продуктів
Журнал пошкоджень пластику, скла та виробів з деревини
Журнал проведення моніторингу і шкідників
Бланк контролю температури в холодильних камерах
Графік приготування робочого розчину дезінфектанту
План технічного обслуговування
Розгорнутий лист проходження медоглядів
Зошит обліку відходів
Заявка на продукти
Бланк контролю вхідної сировини
Книга складського обліку
Примірне двотижневе меню
Картка-розкладка страви
Контрольний лист за режимом прибирання

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше