Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Всесвітній день без тютюну

Новина
03.06.2024

Всесві́тній день без тютюну — встановлений у 1987 році  Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Заходи спрямовані на поширення інформації про небезпеку тютюну і його негативний вплив на здоров'я, на зниження захворюваності і смертності, що спричинені вживанням тютюну.

Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. Натепер, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей. Очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно.

Основними причинами смертей, пов'язаних із тютюнопалінням, є:
 серцево-судинні захворювання (47 %);
 захворювання  органів дихання  (19 %);
 рак легень (16 %);
 інші види раку (9 %):
 інші причини (9 %).

Близько 70 %, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.


В  Україні  палить близько 11, 5 млн жителів, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. У відсотковому відношенні — 60 % і 11,2 %, відповідно.

Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.


Тютюнопаління призводить до підвищення рівня захворюваності на неінфекційні захворювання, а саме онкологічні захворювання, хронічні обструктивні захворювання легень, серцево-судинні захворювання, а також діабет. 

Окрім того, за даними ВООЗ, близько 20% підлітків 13-15 років курять е-цигарки. Також відомо, що більшість неповнолітніх курців (80%) розпочинали таку згубну звичку з вживання пристроїв для нагрівання тютюну.

Водночас для дітей куріння у два рази небезпечніше, ніж для дорослого. До прикладу, смертельною дозою для дорослої людини є одна пачка сигарет, для підлітка – пів пачки.

Також куріння є ключовим фактором ризику захворюваності серед неінфекційних хвороб, на які припадає 91% усіх передчасних смертей.

Вражаюча тенденція збільшення тютюнозалежних примушує медиків знову звернутись до громадян з нагадуванням про шкідливі наслідки паління.

Через нерозуміння, сліпе наслідування моди, дорослих, ровесників, підліток починає курити – спочатку робить одну затяжку, викурює одну сигарету, а потім тягнеться до лиховісної пачки знов і знов. І так куріння стає звичкою.

Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства. З огляду на, безперечно, катастрофічну ситуацію, що склалася в Україні щодо збільшення кількості курців, вагомою є профілактична складова в процесі пропаганди здорового способу життя серед населення.

Не палити – стає в Україні ознакою гарного тону. Кожен, хто кине палити, може подати добрий приклад оточенню, мати здорових дітей, не турбуватись, що завдає шкоди здоров’ю членам сім’ї й почувати себе краще фізично.

Якщо Ваші найближчі люди палять – допоможіть їм здолати шкідливу звичку, переконайте, що їхнє життя – це найцінніше.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше