Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як уникнути переохолодження взимку?

Новина
08.01.2024

При низьких температурах повітря наше тіло починає стрімко втрачати тепло, що може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Є ряд простих правил, які допоможуть вам уникнути переохолодження навіть у найлютіший мороз.

- Дотримуйтесь принципу багатошаровості в одежі. Обирайте речі з натуральних тканих або сучасних теплоакумулювальних матеріалів.Наявність базового шару відведе зайву вологу від вашого тіла (термобілизна); середній шар одягу допоможе забезпечити теплом ваше тіло (светр); верхній шар одягу (пуховик або куртка) захистить вас від вітру та вологи.

Окрім того, не забувайте про утеплення голови (на холоді до 70 % тепла з тіла людини втрачається саме через голову), рук, ніг.

-Не вживайте алкогольних напоїв та не паліть на морозі. Алкоголь створює ілюзію тепла, а насправді має діаметрально протилежну дію. Паління ж погіршує циркуляцію крові і робить дрібні кровоносні судини більш вразливими до холоду.
- Перед виходом із дому збалансовано поїжте та випийте рідини. Це не рутинна вимога вашої бабусі, а життєво необхідне правило у мороз! Для вироблення тепла необхідно в рази більше енергії.
-Користуйтеся спеціальними косметичними засобами для обробки відкритих ділянок шкіри, а також не носіть металевих ювелірних виробів на шиї, кистях, пальцях. Метал охолоджується значно швидше, ніж шкіра людини, а персні на пальцях можуть сильно перетискати кровоносні судини.
-Не стійте на одному місті, намагайтеся рухатися.
-При можливості кожні півгодини-годину заходьте у тепле приміщення.

Що робити в разі переохолодження:
-при легкому переохолодженні достатньо тепло вдягнутися, випити гарячий солодкий чай або каву, щоб зігрітися.

Якщо переохолодження тривало досить довго:
-Провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості та дихання.
-Викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги.
-При можливості усунути дію холоду: перемістити постраждалого в тепле приміщення, зняти мокрий одяг. Взуття та одяг знімати обережно, без зусиль, щоб не ушкодити вражені ділянки тіла (краще розрізати взуття та одяг).
-Якщо постраждалий у свідомості, зігріти його безалкогольними гарячими
напоями.
-Не можна інтенсивно розтирати відморожену частину тіла!
-Накрити термопокривалом або ковдрою.
Якщо ви помітили в себе або в іншої людини ознаки обмороження, негайно зверніться за медичною допомогою до фахівців!

І на останок, пам’ятайте, що підтримка внутрішніх сил вашого організму за допомогою фізичної активності, споживання їжі багатої корисними речовинами та постійне загартовування організму – це неоціненний вклад у ваше здоров’я, який ви повинні робити регулярно!

 

 

Адміністрація Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ
«ІФ ОЦКПХ МОЗ»

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше