Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Здорове харчування – це легко

Новина
26.12.2023

Здорове харчування - це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню її здоров'я, попереджає розвиток захворювань та сприяє здоровому довголіттю та  омолодженню.

Щодня організм людини потребує білків, вуглеводів, жирів, води, вітамінів і мінералів. Достатня кількість кожного з компонентів забезпечує належне функціонування всіх систем органів, підтримує високий рівень енергії, допомагає досягти високої працездатності та активності протягом усього життя. Основним правилом щоденного здорового харчування є різноманітність – якщо ви будете постійно харчуватися одним і тим же набором продуктів, то з
часом в організмі виникне недостатність певних вітамінів та мікромінералів.

Якщо дотримуватися режиму харчування — не пропускати основні прийоми їжі та їсти приблизно в один і той самий час щодня, внутрішні процеси відбуватимуться правильно.

Найкраще під час трапези зосередитися на їжі: відтінках смаку, її текстурі й температурі. Їжте усвідомлено, не поєднуйте споживання їжі з іншими активностями — читанням книги, переглядом телевізора, планшета чи телефона. Візьміть за звичку читати склад продуктів на упаковці. Це дієвий спосіб контролювати кількість солі й цукру в раціоні. 

Якщо ви щодня обідаєте на роботі, а ваша дитина повертається додому ближче до вечора, беріть із собою та давайте дитині ланчбокс, сформований за правилами Тарілки здорового
харчування. 


Харчуватися правильно нескладно і навіть весело, головне – знати основні правила, м’яко інтегрувати їх у своє життя та їсти в задоволення.

Рекомендації, які допоможуть:
- вживати достатню кількість харчових продуктів різного виду: овочів,
бобових, фруктів, злаків, насіння, горіхів, яєць, м'яса, риби та молочних продуктів;
- уникати страв із великим вмістом жиру, солі та цукру;
- дотримуватися правильного режиму дня і приймати їжу невеликими порціями кілька разів на день; 
- пити достатньо рідини з низькою калорійністю та обмежити споживання алкоголю;
-  пам'ятати про харчову безпеку. Мити руки перед їжею, дотримуватися чистоти, перевіряти якість і термін придатності продуктів;
- споживати тільки ту кількість калорій, яка є необхідною для задоволення потреб організму і відповідає віку, статі, способу життя.

Використовуючи ці рекомендації, змінити харчові звички буде набагато
легше.

 

Лікар з загальної гігієни Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» Володимир БОВИЧ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше